Najnowsze wpisy, strona 1


PANNA COTTA
26 listopada 2018, 22:38

 

PANNA COTTA ;)

 


 

A więc deserek :D

SKŁADNIKI:

250 ML ŚMIETANKI KREMÓWKI 30%

250 MLEKA

4 ŁYŻECZKI ŻELATYNY

2 ŁYZECZKI WKSTRAKTU Z WANILII

80 G CUKRU

ŚWIEŻE OWOCE (JAKIE CHCECIE ;) NP MALINY JAGODY TRUSKAWKI )

 

PRZYGOTOWANIE:

 żelatyne zalewamy 2-3 lyzkami zimnej wody . odkładamy

do garnuszka wlewamy smietanke i mleko, dodajemy cukier, ekstrakt z wanilii

podgrzewamy mieszajac az rozpusci sie caly cukier

doprowadzamy PRAWIE do zagotowania

dodajemy rozrobiona zelatyne i mieszamy az cala sie rozpusci

rozlewamy do 4 filizanek kazda po 125 ml czekamy az wystygnie i wkladamy do lodowki najlepiej na cala noc ;)

(DÓŁ MOŻECIE SOBIE ZALAĆ GALARETKĄ TAK JAK U MNIE WIDAĆ NA ZDJĘCIU )

SERNIK TRADYCYJY NA KRUCHYM CIEŚCIE
26 listopada 2018, 21:36

Dobra to zaczynamy od SERNIKA ;) , który byl dla mnie zupelna absreakcja i czarna magia ale w gruncie rzeczy jest super prosty i efektowny kochani :D

       SKŁADNIKI :(CIASTO)

MĄKA- 300 GRAMÓW

KOSTKA DO PIECZENIA KASIA - 100 GRAMÓW

ŻÓŁTKA - 2 SZTUKI

ŚMIETANA - 3 ŁYŻKI

                                      MASA

SER TWAROGOWY - 1 KILOGRAM

KOSTKA DO PIECZENIA KASIA - 150 GRAMÓW

JAJKA - 6 SZTUK

CUKIER PUDER - 200 GRAMÓW

CUKIER WANILIOWY - 1 OPAKOWANIE

 

PRZYGOTOWANIE :

Piekarniczek na 180 stopni ;)

mąka cukier puder kasia żółtka i śmietana - zagniesc ciasto rozwalkowac i ułozyc w sredniej wysmarowanej kasia i wysypanej byulka tarta formie . piec około 10-15 minut i pozostawic w formie .

kasie i cukier waniliowy utrzec

oddzielamy żoltka od bialek . do kasi z cukrem waniliowym dodajemy zoltka i ucieramy do jednolotej masy

dodajemy ser polaczamy

dodajemy ubitra piane z bialek i wszystko BARDZO DELIKATNIE mieszamy

wylewamy gotowa mase na upieczone kruche ciasto .

pieczemy w 180 stopniach przez godzinke

SMACZNEGO ;)

 

Malutki wstęp :)
26 listopada 2018, 21:29

Witam serdecznie ;)

W kuchni sobie cokolwiek szpące od niedawna

Kiedys na samą mysl o gotowaniu chciało mi sie plakac xD

Ale od kiedy zaczelam miec checi na podejmowanie prob stalo sie to czyms bardzo przyjemnym

Chce sie podzielic przepisami , z ktorymi zaczynalam i dopiero bede sie poznawac :)

Cos dla takich niepewnych świeżaków jak ja