Archiwum grudzień 2018


KRUCHE MAŚLANE CIASTECZKA ;)
16 grudnia 2018, 21:53

A to nasze świąteczne (w sumie nieco przedświąteczne ) ciacha :D

Są bardzo smaczne a do tego jak fajnie wyglądają :D

Przekąska i ozdóbka :D

SKŁADNIKI :

-250 G MĄKI PSZENNEJ

- 90 G CUKRU PUDRU

- 1 ŻÓŁTKO

-200 G MASŁA

 

PRZYGOTOWANIE :

Składniki na ciasto kruche zagniatamy i odkładamy ciasto owinięte folią spożywczą do lodówki na godzinę .

wałkujemy ciasto na grubość według uznania najlepiej około 0,5-1 cm

wykrawamy ciasteczka foremkami układmy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia i peczemy około 10 minut w 180 stopniach na grzałkach góra dół .

 

GOTOWE :)

można zrobić sobie do nich równiez lukier np, KRÓLEWSKI tak jak widac u mnie na zdjęciu i udekorować

 

LUKIER KRÓLEWSKI

- 30 G bialka (okolo 1 białko z jajka M)

-150 g cukry pudru

-6 kropli soku z cytryny

- barwnik spożywczy (opcjonalnie )

a wszystko sobie delikatnie miksujecie mieszałkami (nie ubijakami) i gotowe :)

Sernik Straciatella z owocami :D
16 grudnia 2018, 21:19

Siemka :D

Dzisiaj pokażę wam świetny sernik na zimno . Robiłam go po raz pierwszy i byłam nieco sceptycznie nastawiona co by się nie rozczaroewać zwłaszcza ,że nieco pomyliłam się ze sładnikami :)

czegoś za dużo czegoś za mało ,ale wyszła z tego REWELACJA !!! Zrobiłam go wczoraj wieczorem a do dziś południa sama zjadłam go już pół :)

Także na parwdę gorąco polecam ;)

 

SKŁADNIKI

- OKRĄGŁE BISZKOPTY

-250 G SERKA MASCARPONE

-2OO ML ŚMIETANKI 30%

-100 G CUKRU PUDRU

-200 ML MLEKA

- 2 ŁYŻKI STOŁOWE ŻELATYNY SPOŻYWCZEJ !!! (NIE DESEROWEJ)

-250 G JOGURTU NATURALNEGO

-100G CZEKOLADY

- OWOCE WEDŁUG UZNANIA

 

PRZYGOTOWANIE :

Dno okrągłej tortownicy wykładamy papierem do pieczenia (można wyłozyć również całą ) a dno wykładamy biszkoptami .

Do miski wkładamy mascarpone ,wlewamy śmietankę i dodajemy cukier puder wszystko ubijając na puszystą i gęstą masę .

Gotujemy osobno mleko odstawiamy z ognia i rozpuszczamy w nim żelatynę . Dodajemy do juz rozpuszczonej w mleku żelatyny jogurt naturalny stopniowo po jednej łyżce mieszając .

Przelewamy to do ubitej wczesniej masy i miksujemy na małych obrotach .

Siekamy czekoladę możliwie najdrobniej . Dodajemy ją do masy wraz z wybranymi przez nas owocami (np. maliny ,borówki,porzeczki) zostawiając nieco owoców i czelodady do dekoraji . Mieszamy łyżką .

Masę z czekolada i owocami wykładamy na biszkopty i dekorujemy tym co nam zostało (czekolada,owoce)

Ukończony serniczek zostawiamy na kilka godzin w lodówce (najlepiej na całą noc )

 

SMACZNEGO ;)